VigselVigselordningen|Samkönade äktenskap|Vigsel i utlandet|Boka vigsel
Utskriftsvänlig

VIGSEL - ETT LÖFTE FÖR LIVET

"Så vackra de är. Glada, förväntansfulla - och nervösa!
Det är inte så konstigt. Det är inte vilken dag som helst.
Snart ska de ge varandra löften - inför alla samlade och inför varandra. De ska tala om att de gjort ett val - att de tänker satsa helhjärtat på varandra. De ska ge varandra ett löfte för livet!"


Att leva tillsammans är en levnadskonst. En kärleksfull och bärande relation kräver mycket arbete - ett ständigt tagande och givande. Många som gifter sig idag har redan "prövat" varandra genom att ha levt tillsammans i några år. Inte sällan har man också ett eller flera barn. Genom att ingå äktenskap vill man visa att man tar ansvar för varandra och den familj som växer fram. Det finns också en rent juridiskt aspekt beträffande arvsrättet etc. Den äktenskapliga kärleken är i första hand ett val och inte en känsloyttring. Man kan inte lova att älska varandra hela livet om man med kärlek bara menar förälskelse. Förälskelse kommer och går, och det krävs något mer hållbart och pålitligt för att en relation ska ha möjlighet att hålla "tills döden skiljer oss åt" som man lovar i vigselakten. Den största delen av våra liv lever vi ju i en vardag, och kärleken måste hålla även när vardagen känns grå. Då kan det vara gott att se på ringen - ringen på fingret som är det synliga tecknet på de löften man givit varandra!

Kärleken är tålmodig och god.
Kärleken är inte stridslysten,
inte skrytsam och inte uppblåst.
Den är inte utmanande, inte självisk,
den brusar inte upp,
den vill ingen något ont.
Den finner inte glädje i orätten,
men gläds med sanningen.
Allt bär den, allt tror den,
allt hoppas den, allt uthärdar den.
Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre,
och störst av dem är kärleken.
(1 Kor 13:4-7, 13)


NÄR MAN BESTÄMT SIG...

Många planerar sitt bröllop långt i förväg. En viktig sak att tänka på är förstås att i god tid boka kyrka och präst (vigselförättare).
Ett bröllop kan vara stort och påkostat men många inbjudna, men kan också vara mycket litet - kanske är det bara de två vid altarringen. Man bestämmer själv hur man vill ha det!

När bokningen av kyrkan är gjord kontaktar präst det blivande brudparet. Man brukar träffas minst två gånger, ibland fler. Man går bland annat igenom vigselordningen, vilken musik som ska spelas och vilka psalmer som ska sjungas. Vigselakten i sig är ganska kort, och det gör inget om man gör gudstjänsten lite längre genom att lägga in mycket musik. Kanske finns det vänner och släktingar som spelar, sjunger eller läser dikter? Det är ett flertal uppgifter i vigselordningen, och ju fler som deltar desto personligare blir vigseln.

Innan en vigsel kan genomföras måste också hindersprövning tas ut. Det gör man genom att kontakta skatteverket och begära ett intyg på att det inte finns något hinder för äktenskapet. Paret intygar själva att inga hinder finns, och myndigheten kontrollerar med folkbokföringen. Hindersprövningen ges till vigselförättaren innan vigsel.


Vigseln i Svenska kyrkans ordning är kostnadsfri under förutsättning att minst en av parterna är tillhöring Svenska kyrkan. Om ingen av dem är tillhöriga gäller andra regler. Ta kontakt med församlingen för närmare besked om vad som gäller.

Tryck på länkarna här om du vill läsa mer om "VIGSELORDNINGEN",  "SAMKÖNADE ÄKTENSKAP" och om "VIGSEL I UTLANDET"

Boka vigsel tryck här!Startsida  •  Våra kyrkor  •  Fråga prästen  •  Tänd ett ljus  •  Personal  •  Anmälan till aktiviteter  •  Lokaluthyrning  •  Kyrknytt  •  Länkar  •  GDPR  •  
Cookies